Tiffany lámpa praktiker

Tiffany lámpa praktiker

Bár nagyon gyűjthető, a Tiffany lámpa még mindig hihetetlenül praktikus világi célokra. Akár gyönyörű díszítőelemet, akár praktikus eszközt keres íróasztalához, számos felhasználási lehetőséget talál ennek a lenyűgöző dizájnnak. Ebből a cikkből megtudhatja, hogyan hozhatja ki a legtöbbet e ritka lámpák közül. Sokféle alap és típus létezik, beleértve a fa bázist, a fonóalapot és még sok mást.

Nagyon gyűjthetőek


Míg a Tiffany Studios leginkább ólmozott üveglámpáiról ismert, kerámiákat, zománcokat és díszes árukat is készítettek. Ma darabjaikat nagyra értékelik a gyűjtők. Annak ellenére, hogy ezek a lámpák nagyon gyűjthetőek, világi használatra is praktikusak.

Bár nagyon gyűjthető, a Tiffany lámpák nem olcsók. A gyűjtők több ezer dollárt fognak fizetni egy igazi Tiffany lámpáért. De ha rajong ezekért a gyönyörű lámpákért, mindig találhat olcsó változatokat. Csak ügyeljen arra, hogy ne kaparja le az eredeti patinát az alapról, és ne adjon hozzá új aljzatokat.

A Tiffany lámpáknak hat fő típusa van. Ide tartozik a csillár, az asztal, a fali pofon és a függesztő árnyékoló. Mindegyik lámpa egyedi stílussal és egyedi aláírással rendelkezik, amely stílus alapján azonosítja. Könnyedén észrevesz egy Tiffany lámpát annak aláírásával, ha megnézi az alját.

Annak érdekében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy egy lámpa eredeti, kérdezze meg az eladót a korábbi tulajdonosáról. Ha a lámpa korábban egy családtaghoz tartozott, akkor valószínűbb, hogy valódi. Ezen kívül meg kell jegyezni, hogy egy igazi Tiffany lámpán megjelennek az öregedés jelei, többek között a bronz részeken a patinás terasz és az alapon kis színváltozások.

Ritkák


A Tiffany lámpák egyedi műalkotások, amelyeket képzett kézművesek készítettek. Nem tömeggyártásúak, és karbantartásuk magas szintű gondozást igényel. Ha Tiffany lámpa vásárlásán gondolkodik, íme néhány tipp, hogyan tartsa jó állapotban. A Tiffany lámpa gondozásának első lépése a védőtömítőanyag eltávolítása. Ezután nedves ruhával tisztítsa meg a lámpát. Ügyeljen arra, hogy ne gyakoroljon túl nagy nyomást a tisztítás során, és ügyeljen arra, hogy hátulról támassza meg. Tisztítás után zárja le az üveget citromolajjal. Ez lezárja a fóliát és a rézforraszt, és megakadályozza, hogy por gyűljön össze az üvegen.

Bár a Tiffany lámpáknak vannak vallási egyesületei, világi célokra is felhasználhatók. Valójában ezeknek a daraboknak a tervei gyakran állatokon vagy természeten alapulnak. Ennek népszerű példája a Tiffany Dragonfly lámpa, amely több üvegdarabot tartalmaz, amelyek az árnyékoló kerülete mentén helyezkednek el. Egy másik gyakori téma a virágok. A Tiffany lámpák különböző virágformákkal rendelkeznek, és természetes árnyalatokat építenek be designjukba.

A Tiffany stílusú állólámpát legjobban az ülősarok vagy a szoba sarka közelében kell elhelyezni. Ez a fajta lámpa biztosítja a legjobb környezeti megvilágítást. A fényminta azonban a lámpa típusától függ. A legtöbb állólámpa enyhén lefelé és oldalra fókuszál, de a nyitott ernyős Tiffany lámpa felfelé veri vissza a fényt, színes környezeti fényt generálva.

Mark Tiffany New York-i stúdiókkal vannak ellátva
A legtöbb Tiffany lámpának bronz alapja van. Némelyiknél húzólánc vagy megszakító van az alapon a bekapcsoláshoz. Art kerámia alapot ritkán használtak. Bár előállításuk költséges, egy extra szerkezeti jellemzőt adtak a lámpához. A Tiffany Studios a legtöbb lámpáját New Yorkban készítette.

Ezekre a lámpákra a cégnév és a sorozatszám is rá van bélyegezve. A jelzést csupa nagybetűvel kell feltüntetni; ha kisbetűs, akkor nem eredeti Tiffany lámpáról van szó. A modellszám általában négy számjegyből áll. A védjegy megléte azonban nem garantálja a lámpa hitelességét, mivel az évek során számos másolat készült az eredetiről.

A lámpákon kívül a Tiffany Studios üvegablakokat, csempéket, parfümös üvegeket, irodabútorokat és egyéb dekorációs elemeket gyártott. A cég egészen az 1920-as évekig működött, amikor Louis Comfort Tiffany meghalt. Halála után a cég beszüntette működését.

Clara Driscoll ma a Tiffany lámpák nagyszerű alkotójaként ismert.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük