Tiffany lámpák az 1910-es évekből

Tiffany lámpák az 1910-es évekből

A Tiffany lámpák tervezése Louis Comfort Tiffany munkáiból származik. Ezek a lámpák alumínium fólia, réz és ólom kombinációjával készültek. A rézfólia háromdimenziós tárgyat hoz létre. A lámpa összetartására szolgál. 60% ólmot és 40% ónt is tartalmaz, ugyanabban az arányban, mint az autógyártásban. Ez a kialakítás nagyon népszerű és magas árakat parancsol. Ez volt a Tiffany lámpák fejlesztésének utolsó szakasza.

Az első Tiffany lámpák meglehetősen egyszerűek voltak, és nem volt minta. Nagy üvegdarabokat használtak híres geometriai minták létrehozásához. A kevésbé kívánt geometriai mintákhoz kisebb darabokat használtak. Ezt a módszert ma is alkalmazzák, de nem olyan kifinomult, mint a Tiffany által az 1920-as években alkalmazott eljárás, ezek a lámpák kétféle üvegből készülnek: fúvott üvegből és öntött üvegből. Ez utóbbi tartósabb, mint az öntött üveg.

Egy másik típusú antik lámpa a rózsaszín lótusz. Ez a stílus a Tiffany lámpa ritkább formája, mozaik alappal, amely a legszebb és legritkább színeket tartalmazza. Egy hasonló, de kisebb változat ára 5000 dollártól kezdődik egy egyszerű geometriai modellért. A Tiffany ólomüveg modellek szélesebb választékának ára körülbelül 50 000 dollártól kezdődik. Ha Vintage lámpát szeretne vásárolni, először kutatnia kell a történetét. Fontos megjegyezni, hogy a páva és a nyúl korszaka egyaránt fontos szerepet játszott e népszerű lámpatestek kialakításában.

Louis Comfort Tiffany első lámpája tündérrózsákból készült, amit máig leghíresebb alkotásának tartanak. A következő évtizedben beköltözött, hogy madártollakról és rovarszárnyakról színes képeket készítsen. Munkája sikere arra késztette, hogy számos dekorációs elemet alkotott, köztük az ikonikus Tiffany lámpákat. Üvegházaiban tavirózsákat is termesztett, és számos lámpáját tervezte, köztük a népszerű kedvenc lámpákat.

Az első Tiffany-lámpa egy szitakötős lámpa volt. A neve egy pünkösdi rózsaszínű játékdarab volt, és az eredeti Tiffany Studios Bazsarózsa lámpa, amely a legdrágább Tiffany lámpa, az alapra van írva. Az eredeti verzió az alapra van írva, és becsült értéke 100 000 és 150 000 dollár között van. Ennek a lámpának a szitakötő stílusú változata az 1910-es évek egyedi tervezésének népszerű példája.

A századfordulóra a korszak művészete széles körben népszerűvé vált. Ennek eredményeként egyre többen érdeklődtek a művészet iránt, és igyekeztek gyűjteni. Úgy alkották meg, hogy minden tekintetben egyedi legyen. Ezt a stílust a színek és minták örvénylése jellemezte, és egészen az 1930-as évekig népszerű volt. A Tiffany lámpák tervezését az 1910-es évektől Clara Driscoll készítette, aki a Louis Comfort Tiffanynak dolgozott Queensben, New Yorkban.

A Tiffany lámpa egyedülálló műalkotás. Ha stílusosabbá és elegánsabbá szeretné tenni hálószobáját, beruházhat egy 1920-as évekből származó vintage modellbe, melynek szépsége mellett ezek a lámpák nagyon funkcionálisak is. Kiválóan használhatók hálószobák dekoratív elemeiként, és akár asztali lámpaként is használhatók. Akár egy modern asztali lámpával fedezi fel, az antik Tiffany lámpa remek választás.

A Tiffany lámpa klasszikus stílusa kétségtelenül vonzó és tartós vonzerővel bír. Nem csak szép, de nagyon drága is. Valójában egy Tiffany Vintage lámpa ára akár a 8 millió dollárt is elérheti, ha tökéletes állapotban van. Ráadásul sokan jobban szeretik a vintage darabokat, mint a kortársakat. Az első időszak modelljei közül néhány a piacon van, de fél házba kerülhetnek!

A Vintage Tiffany lámpa stílusa egyedi. Kialakítását a francia szecessziós irányzat ihlette. Különleges stílusa van, amely megkülönbözteti más típusú lámpáktól. Az eleganciája mellett az eredeti Tiffany Vintage lámpa nehéz, és az öregedés és a kopás figyelemre méltó jelei vannak rajta. Ez befektetésre érdemes befektetéssé teszi. Történelmi jelentősége is van. Ha szereti a régi művészetet, megvásárolhatja egy időtlen lámpa reprodukcióját egy múzeumban vagy antikváriumban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük