Tiffany lámpák

Tiffany lámpák

Sokan nem ismerik a Tiffany lámpák, de ezek a díszlámpák a szecesszió megtestesítői. Az üvegbúra az egyik megkülönböztető jegyük, a lámpák letisztult dizájnja pedig a minőség szimbóluma. Remek hely, ahol elkezdheti keresni ezeket a bájos darabokat, a helyi antikváriumban. Louis Comfort Tiffany zseniális zseni volt, és munkáját több mint egymillió ilyen lámpa tervezésénél használták fel. Gyönyörű bútorok otthona bármely helyiségébe, és bármely kollekció részét képezik.

A Tiffany lámpáknak sokféle stílusa létezik, és híresek remek formatervezésükről. A legnépszerűbb Tiffany-lámpa a kékmadár, amelyet gyakran százszorszép díszít. Ezeken a lámpákon több tucat kivitel áll rendelkezésre, amelyek finom szerkezetbe vannak hegesztve, hogy különleges megjelenést kölcsönözzenek nekik. Az egyes lámpák elkészítéséhez több üvegdarabot használnak, és minden egyes darabot különböző kivitelben, kézzel készítenek. Ezekhez a lámpákhoz mindenféle gyönyörű árnyalatú üveget talál az interneten és sok üzletben.

A Tiffany lámpa a díszítőművészet egyik legszebb és legbonyolultabb darabja. Ezek a lámpák egykor nagyon drágák voltak, és rendkívül magas volt az ára. Ezeknek az egyedi alkotásoknak a gyűjtőit ma is eredetiségük sugározza. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy vásárláskor szakértő értékbecslővel rendelkezzen. Egy jó útmutató a Tiffany lámpa kiválasztásához a Louis Comfort Tiffany lámpa. Ez az első könyv erről az ikonikus díszítőművészetről.

A legtöbb Tiffany lámpa sárgaréz vagy fehér fém talppal készül. Némelyik még zománcozott vagy mozaik. Egyes reprodukciók műanyag vagy cink alappal készülnek. Eredeti társaiknál ​​tartósabbak is. A legfontosabb dolog az, hogy tudd, mi a különbség az eredeti Tiffany lámpák és a replikával készült lámpák között. Az eredeti antik vagy reprodukció felismerésének számos módja van. Érdemes mindegyik kutatást megvizsgálni, és kiválasztani a legjobbat.

1888-ban Driscollt a Tiffany Studios alkalmazta üvegpohárként. Felügyelte a női üvegvágó részleget, és a következő két évtizedben megszakításokkal dolgozott a cégnél. Ezután tervezőként is dolgozott egy tervezőiskolában. Végül ő lett a cégek első alkalmazottja. Valószínűleg ő volt a felelős azért, hogy ólombúrát adjon a lámpákhoz. Tiffany úrral kötött házassága után sikeres céget alapított, amely a leghíresebb a világon.

Clara Driscoll, a híres ékszerész, Charles Tiffany legidősebb lánya a Tiffany lámpák termékeny tervezője volt. Szenvedélyes kertész volt és a kézműves mozgalom népszerűsítője is volt, és a művészetek iránti szenvedélye miatt a női üvegvágó osztály vezetője lett. Noha a művésznő jelentős munkatársa a Társaságnak, több mint harminc különböző Tiffany lámpát tulajdonítottak neki.

A leghíresebb Tiffany lámpákat Clara Driscoll tervezte. Szitakötőlámpája a New York Daily News 1904 áprilisában megjelent cikke után vált híressé. A lámpákat tervező nő neve ismeretlen. A cég azonban soha nem fedte fel tervezőik nevét. Ennek eredményeként ezeknek a lámpáknak a tervezői többsége nő volt. Sőt, néhányan közülük férfiak voltak. A stúdióban dolgozó híres nőt Ms. Eidelbergnek hívták.

A leghíresebb Tiffany lámpák Favrile üvegből készültek. Az irizáló szín különböző színek keveréke, amely egyedi irizáló megjelenést kölcsönöz nekik. A színek nagyon élénkek, a csődbe ment vitrin pedig kék és zöld keveréke. Ezt az üveget az 1893-ban New Yorkban alapított Tiffany cég alapítója készítette. A cég nevét a francia Favrir szóból kölcsönözték, ami azt jelenti: kézzel.

Egy hiteles Tiffany lámpán lehet bélyeg. Ez a hitelesség jele. A replikák árcédulája olcsó lehet, de az eredetire mindig rányomja a bélyegét a származás. Egy Tiffany-bélyegzős lámpa jó minőségű, és ezekkel nem lehet gond. De megéri egy kicsit több pénzt költeni az biztos. Tehát tegye a kezét egy gyönyörű Tiffany lámpára, és élvezze a művészet szépségét.